Läs naturen och Rid! – lär dig mer om Allemansrätten

Ryttare, barn och unga i Värmdö blir mästare på Allemansrätten!

Tack vare bidrag från Naturvårdsverket till Värmdö Hästvägsförening år 2022 har kunskapen om allemansrätten och dess skyldigheter bland hästintresserade barn, ungdomar och vuxna ökat.

Hur vet du var det är Ok att rida? Och när?

Vad är gröda? Åker? Vall? Skogsplantering? Tomt och hemfridszon?

Vilka vägar får vi rida på?

Och många fler frågor får du svar på i vår broschyr Rida ut med vett är väldigt lätt!

 

Ett axplock av vad vi gjort.

Under Hästvägens Dag 27 augusti på Södra Evlinge Gård fick ryttarna lösa vår egen frågerittt med flera kluriga frågor. De flesta hade alla rätt!

På Allemansrättsveckans sista dag, 25 september, deltog vi vid Hästloppisen på Siggesta Gård och fick ett utmärkt bord i foajén där alla passerade. Det var stort intresse för allemansrätten och det quiz vi hade gjordes av ca 40 personer, varav en person hade alla rätt. Många diskussioner och samtal både med ryttare och markägaren, som tyckte att ryttarna överlag sköter sig bra

Vid Granngårdens Hästlördag i september deltog vi givetvis också. Många intressanta och givande diskussioner blev det och många löste Hästsveriges quiz.

Vi deltog under teoriveckan i oktober vid ridskolan i Gustavsberg. Många testade sina kunskaper och lärde sig säkert lite mer.

På Nysveds Gård löste fler än 30 barn och ungdomar löst det quiz som projektteamet hade med sig och alla som kämpade med frågorna fick alla diplom.

I december fick Värmdö Ridklubb flera besök med många intresserade barn, ungdomar och vuxna, vilka testade vad de visste om att rida ut med vett.

Broschyren Rida ut med vett är väldigt lätt! finns i tryck. Vill du beställa till din ridklubb, ridskola eller till ditt stall så maila info@varmdohast.se med önskat antal, vem som ska ha det samt telefonnummer så att vi kan göra upp om leverans.

I februari 2023 deltog vi vid Stora Koviks Ryttarsällskaps årsmöte och visade broschyren ”Rida ut med vett är väldigt lätt!”. Det blev många frågor och en bra diskussion. Fler årsmötesbesök är på gång!

På vår Facebooksida Värmdö Hästvägar har alla kunnat följa arbetet svara på Frågeritten. I gruppen Vision Häst Värmdö har också mycket speglats.

Lemshaga Ponnystalls och Siggesta Ridskolas elever har också fått chansen att lära mer.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons