Läs naturen och Rid! – lär dig mer om Allemansrätten

Ryttare, barn och unga i Värmdö blir mästare på Allemansrätten!

Tack vare bidrag från Naturvårdsverket till Värmdö Hästvägsförening år 2022 har kunskapen om allemansrätten och dess skyldigheter bland hästintresserade barn, ungdomar och vuxna ökat.

Hur vet du var det är Ok att rida? Och när?

Vad är gröda? Åker? Vall? Skogsplantering? Tomt och hemfridszon?

Vilka vägar får vi rida på?

Och många fler frågor får du svar på i vår broschyr Rida ut med vett är väldigt lätt!

 

Ett axplock av vad vi gjort.

Under Hästvägens Dag 27 augusti på Södra Evlinge Gård fick ryttarna lösa vår egen frågerittt med flera kluriga frågor. De flesta hade alla rätt!

På Allemansrättsveckans sista dag, 25 september, deltog vi vid Hästloppisen på Siggesta Gård och fick ett utmärkt bord i foajén där alla passerade. Det var stort intresse för allemansrätten och det quiz vi hade gjordes av ca 40 personer, varav en person hade alla rätt. Många diskussioner och samtal både med ryttare och markägaren, som tyckte att ryttarna överlag sköter sig bra

Vid Granngårdens Hästlördag i september deltog vi givetvis också. Många intressanta och givande diskussioner blev det och många löste Hästsveriges quiz.

Vi deltog under teoriveckan i oktober vid ridskolan i Gustavsberg. Många testade sina kunskaper och lärde sig säkert lite mer.

På Nysveds Gård löste fler än 30 barn och ungdomar löst det quiz som projektteamet hade med sig och alla som kämpade med frågorna fick alla diplom.

I december fick Värmdö Ridklubb flera besök med många intresserade barn, ungdomar och vuxna, vilka testade vad de visste om att rida ut med vett.

Broschyren Rida ut med vett är väldigt lätt! finns i tryck. Vill du beställa till din ridklubb, ridskola eller till ditt stall så maila info@varmdohast.se med önskat antal, vem som ska ha det samt telefonnummer så att vi kan göra upp om leverans.

I februari 2023 deltog vi vid Stora Koviks Ryttarsällskaps årsmöte och visade broschyren ”Rida ut med vett är väldigt lätt!”. Det blev många frågor och en bra diskussion. Fler årsmötesbesök är på gång!

På vår Facebooksida Värmdö Hästvägar har alla kunnat följa arbetet svara på Frågeritten. I gruppen Vision Häst Värmdö har också mycket speglats.

Lemshaga Ponnystalls och Siggesta Ridskolas elever har också fått chansen att lära mer.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Stall Fågelbro pekar tar upp vikten av att rida ut!
Det är ju det grundläggande skälet till att vi finns till, så anser du också att det är viktigt att barn och ungdomar ska kunna rida ut säkert, så bli då medlem hos oss!
Företag, ridklubbar, markägare, dvs juridiska: maila info@varmdohast.se
Privatpersoner betalar 100 kr till swish 1236847099
Välkomna!Till alla ridskoleelever och föräldrar, främst föräldrar faktiskt. Det här med att rida ut. Jag möts ofta av kommentarer som: jaha, ska de rida ut? Får de galoppera då, är ju inte så givande annars”. Detta gör mig så bedrövad. För det det första. Det är otroligt givande för eleven. De lär känna hästen och dess beteende på ett helt annat sätt och de tränar upp sin balans och sina reflexer. Dessutom är det så att för oss är hästarnas välmående jätteviktigt! Vi har glada, friska och lyckliga ponnysar som gör allt för sina elever och accepterar när eleverna tappar balansen eller råkar ta för hårt i dem. De kommer fram till eleverna i hagen och står kvar för att mysa lite efter lektionen. Detta är inte en slump. Det är för att de gillar sina elever och att ridas, därför att vi ser till att de får variation i ridningen och att de alltid behandlas bra. De rids oftast i ridhuset men får också ridas ut. Ibland bara i skritt, ibland i alla gångarter. Därför är de så snälla och glada som de är. Så. Tänk gärna på det nästa gång barnen ska rida ut. Det är absolut inte ”icke utvecklande” det är hundra procent nödvändigt♥️.
... See MoreSee Less

Stall Fågelbro pekar tar upp vikten av att rida ut! 
Det är ju det grundläggande skälet till att vi finns till, så anser du också att det är viktigt att barn och ungdomar ska kunna rida ut säkert, så bli då medlem hos oss! 
Företag, ridklubbar, markägare, dvs juridiska: maila info@varmdohast.se 
Privatpersoner betalar 100 kr till swish 1236847099
Välkomna!